Od ultramaratonów na liniowej trasie w górach, zaczęło się już robić tłoczno. Czy to z poszukiwania niezagospodarowanego miejsca na polskiej scenie biegów, czy też docenienia piękna przyrody nad morzem i nad jeziorami – nadszedł czas na ultra na nizinach. 13 sierpnia w Starych Jabłonkach rusza pierwsza edycja Ultra Mazury. Biegacze będą się ścigać na dystansie ok. 70 km, zaplanowano również bieg towarzyszący na ok. 10 km.
Uczestnicy trasy ultra wystartują na plaży przy hotelu Anders w Starych Jabłonkach o 6 rano. Dokładnie w tym samym miejscu będzie też zlokalizowana meta. Trasa poprowadzi ich szlakami Warmii i Mazur. Na starcie stanie dwukrotny zwycięzca Chudego Wawrzyńca i 10. zawodnik Ultra Trail Australia 100 km – Piotr Bętkowski.
Stare Jabłonki, miejscowość, która będzie gościć ultramaratończyków, leży w krainie Wielkich Jezior Mazurskich, nad Jeziorem Szeląg Mały, jakieś 10 km od Ostródy. Jej historia sięga roku 1584, a od ponad 100 lat jest doceniana przez turystów. Ponoć podczas pieszych wędrówek natknąć się można na świstaki, jelenie, bobry, kormorany czy orły bieliki. Mają co tutaj porobić zarówno kajakarze i wioślarze czy żeglarze, jak i rowerzyści czy siatkarze plażowi. Teraz czas na biegaczy.
Na 70 km do pokonania będzie 740 metrów podbiegów, trzeba się zmieścić w limicie 12 godzin. Dyszka wystartuje o 11 w tym samym miejscu, a na mecie trzeba się pojawić przed upływem 2 godzin. Limit uczestników to 300 na trasę 70-kilometrową i 500 na dyszkę.
Na trasie 70 km zaplanowano aż 4 bufety, na 9. kilometrze, 24., 48. i 56. Na części z nich będzie woda i izotoniki, na innych dodatkowo słodycze i owoce. Za posiłek regeneracyjny i punkty żywieniowe będzie odpowiedzialny Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders, który był m. in. pomysłodawcą Festiwalu Ryby, Wędki i Muzyki „Sielawa Blues”, istniejącego od 2009 roku. Od kilku lat odpowiada też za kulinarną oprawę Pucharu Świata w Siatkówce Plażowej.
Swój udział można zgłosić do 29 lipca poprzez formularz na stronie www.ultra.mazury.pl. Wpisowe opłacone do 30 lipca wynosi 90 zł, płatne w biurze zawodów 120 zł, na dychę: 50 zł do 29 lipca i 70 w biurze zawodów. W ramach wpisowego uczestnicy dostaną okolicznościową koszulkę techniczną, medal (jeśli ukończą bieg) i dostęp do strefy SPA – basenu i sauny hotelu Anders.
Piątek 12 sierpnia
14:00-20:00 Biuro Zawodów
wydawanie pakietów na bieg na 70 km +
wydawanie pakietów na bieg na 10 km +
rejestracja nowych zawodników na bieg na 70 km +
rejestracja nowych zawodników na bieg na 10 km +
18:00-21:00 Grill – pasta party (spotkania i prelekcje)
19:00-19:30 Odprawa techniczna 70 km +
weryfikacja wyposażenia obowiązkowego
Sobota 13 sierpnia
3:30-5:30 Depozyt dla uczestników biegu na 70 km+
9:00-10:30 Depozyt dla uczestników biegu na 10 km+
8:00-10:30 Biuro Zawodów
wydawanie pakietów na bieg na 10 km +
rejestracja nowych zawodników na bieg na 10 km +
6:00 START biegu na 70 km +
11:00 START biegu na 10 km +
11:40 META – pierwsi na 10 km +
12:30 META – pierwsi na 70 km +
14:00-21:00 Grill
15:00-17:00 Ceremonia wręczenia nagród
14:00-20:00 SPA dla uczestników 70 km +
Pojemnik/pojemniki (bidony lub bukłak) mieszczący min. 1 litr płynów
Działający telefon komórkowy
Folię NRC
Mapę z trasą biegu (każdy z zawodników otrzymuje w pakiecie startowym)
Chip do pomiaru czasu (każdy z zawodników otrzymuje w pakiecie startowym)
Numer startowy (każdy z zawodników otrzymuje w pakiecie startowym)
Własny kubek/pojemnik do napojów na punktach odżywczych
Chip do pomiaru czasu (każdy z zawodników otrzymuje w pakiecie startowym)
Numer startowy (każdy z zawodników otrzymuje w pakiecie startowym)
Ponadto organizator zaleca zabrać na trasę… gaz pieprzowy.
Zostaw odpowiedź